Vårens färger

Jag fick förtroendet att tillverka ett vitrinskåp åt min kund. Tillsammans funderade vi på modell, färgsättning och storlek. De gamla glasen är ett minne från barndomshemmet. Skåpet målades först med brun grundfärg och sedan med turkos möbelfärg. Efter slipning och nötning fick vi fram det önskade patinat på det nya skåpet. Gångjärn beställde vi från Lundagård.

Vi tillverkar alla sorters möbler, endast fantasin kan sätta begränsningar. Igår fick en annan kund sin bänk som vi tillverkat så att barnen lättare skall slippa upp till föräldrarnas säng. Tyget hade kunden köpt på förhand och av samma tyg så syddes det också en dörrgardin.
Förutom turkos så har gammal rosa, grå och lilafärger dominerat denna vår. Denna länstol har vi beklätt med Laurizons möbeltyg Stark.

  pehmeä penkki2    2014-04-16 13.40.17

I Kronoby så finns det många ställen som är värda ett besök. Påras Kapell är ett av dem och det ligger inte långt borta från vårt snickeri. Jag var där strax innan påsk. Kapellet ligger riktigt nära ån och det var riktigt skönt att sitta en stund och lyssna på porlande vatten och fågelsång. Tyvärr så var dörren till salen låst men det finns en smal trappa så man slipper upp i tornet. I sommar finns det säkert bättre chans att komma in. Förutom den fina utsikten så satt jag en god stund och beundrade det fina hantverket. Det nya träet har redan hunnit börja gråna vackert.

Kapellet inspirerar mig massor. Vi har själv ett eget litet hus som skall renoveras traditionellt, för tillfället ännu på is, men fantasierna sprättar igång när man ser de fina trästockarna med patina som växer fram.

När jag kikar in genom de gamla fönstren så ser jag ett litet altare och några träbänkar. Jag kan föreställa mig att en varm sommardag så skulle det vara mysigt att fira dop eller annan högtidsfest tillsammans med familjen.
Taket är vackert dekorationsmålad inne i salen. Det sägs att ett motsvarande tak finns på ett museum i Helsingfors som härstammar från den första ursprungskyrkan från Kronoby. (Beklagar om jag inte har all fakta på klart)

Den enda möbeln som finns inne i salen är ett alldeles underbart allmogeskåp. Den är också målad med vårens färg, turkos. Det är bara några år sen den blev målad. Motsvarande patina och slitage är mycket svår att åstadkomma på en ny möbel.

Hoppas att ni alla får fira en glad 1:a Maj!

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>