Renoveringsglädjerik dag lördagen den 4.8.2018

Rakkaudesta Remonttiin – Renovera med Kärlek är en dag då gamla hus och hem öppnar upp sina dörrar åt renoveringsintresserade besökare. 14 olika objekt deltar detta år i Karleby med omnejd och husen är helt olika. Olikheterna syns både till utseendet och stilen men så har de också renoverats på olika sätt och inretts till personliga vackra hem. Vår gård är ett bra exempel med vårt funkkishus vi renoverat mycket försiktigt samt att vi har de små gårdshusen vi håller på att rusta upp och som kräver en större insats.

Det som förenar oss är renoveringsglädjen vi alla har, att få bevara och förvalta dessa fina gamla gårdar. De flesta av oss uppskattar extra mycket  traditionell byggnadsvård där man gärna använder traditionella metoder och material. Hos oss har vi tex målat vårt gamla snickeri och vårt gårdscafe´-hus med Ottosons Linoljefärg. Linoljefärgen är rätt ovanlig och finns inte att köpas i vanliga järnaffärer. Närmaste återförsäljare finns i Jakobstad hos Lundagård och under dagen så hittar ni ett visningsbord från dem hos oss med brochyrer och en del av deras sortiment.

viljaaitta
Det är det bästa med dagen tycker jag som deltagit som besökare de två senaste åren är att du får komma i kontakt med andra likasinnade och så får du ställa frågor och be om renoveringstips av husägarna. Vi är så glada att Lundagård också deltar på ett litet hörn eftersom Linoljefärgen fortfarande känns skrämmande för många. Linoljefärgen finns att fås i många vackra kulörer och passar fint till fönster och fasad tack vare sina många goda egenskaper. Färgen kan kanske kännas skrämmande att testa eftersom den kräver lite mer av målaren. Färgen ska strykas tunt på i tre varv med flera dagars torktid mellan strykningarna.
ottosons linoljefärg
Hos oss så finns det också möjlighet att fråga om råd och tips på olika mindre renoverinsgprojekt. I vårt snickeri renoveras möbler på löpande band och just nu har vi en gammal klaffbyrå som ska ådringsmålas med pigment och öl som vi visar upp.
På snickerivinden hittas gamla möbler och ting till salu ifall du just nu är utan ett eget renoveringsprojekt. På vår vind hittar du också kalkfärgen Vintage Paint till salu. Med den färgen har vi målat en stor del av våra möbler samt att vi målat på några tapetserade väggar i vårt Funkkishus.

elsa möbel

Jag har försökt sammanställa lite historik och foton på de olika husen som finns på vår gård och som vi visar upp för besökarna. Snickeriet och funkkishuset har en lång historia bakom sig, men vi är ännu “nya ägare” på gården och har bara renoverat mer eller mindre i två år snart.

retro radioretro keittiö

Eftersom vi är ett av de besöksmålen som finns längst bort från Karleby så har vi också dukat upp med kaffe och dricka i vårt lilla gårdscafe´. I cafeét och i vår butik kan man betala med kort eller kontant, men observera att inträdesbiljetten på 5€ skall betalas kontant!  Biljetterna kan köpas på förhand eller så kan de köpas på plats vid någon av gårdarna. Vid köp av biljett fås också ett programblad med info om alla besöksmål samt karta.

Mer info om evenemanget hittar du här på deras Fb-sida  och här kommer du till en karta så att du kan se rutten till de objekt som finns längre bort.  De flesta övriga visningsobjekten hittas i närheten av Neristan i Karleby.

Hoppas vi ses på lördag!
Evalis och Daniel Gårdsägare på Backfolkvägen 16 68500 Kronoby

 

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>