En illaluktande soffa blir som ny.

Denna gamla soffa kom till oss för några veckor sedan. Illaluktande, obekväm och ful  kan man väl beskriva den. Under det gröna tyget hittade vi två andra tyger sedan tidigare. En liknande blommigt tyg men med gult botten och underst en enfärgad mörkgrön tyg.
Det tog mig nästan en hel dag att ta bort alla gamla stift och spikar för att få bort allt tyg. Det är oftast stoppning och tyget som först drar till sig fukt och mögel så det är mycket viktigt att få bort allt. Förarbetet är A och O.  Stommens alla trädelar slipades och tvättades med tallsåpa.

Denna soffa är en traditionell modell som gör att den går att använda som bäddsoffa och passar därför  utmärkt att ha på villan.
Just denna soffa kom med villan som kunden nyligen köpt och nu är den påväg tillbaka dit lagom till villaavslutningshelgen.
Sitsen och ryggstödet som går att fälla ner innehöll en “hetekka” madrass. Alltså en madrass av metall fjädrar (jouset). Fastän de verkade vara ganska nersuttna på mitten så gick det bra att återanvända dom. Små bitar av superlon fälldes in i ringarna för att stödja upp madrassen. Beroende på var det behövdes extra stöd  så lade vi in en mera mjuk eller hårdare superlon. Det blev ganska fint med olika färger.

Kunden fastnade genast för  en varm grå färg med ett bladmönster. Dethär tyget är från Laurizon. Vi lämnade bort “kjolen” som soffan tidigare hade haft. Soffans fina former kommer bättre fram på detta sätt och ger lite funkkiskänsla.  Tidigare så visste man inte från vilket årtal soffan kom från. Romantiska blommor passade kanske inte riktigt med denna modell.

Såhär ser soffan ut när man bäddar ut den. Bara att dra ut sittdelan och fälla ner ryggstödet.  Vi är själva ganska nöjda med slutresultatet. Vad tycker ni?

Hoppas ni alla får fira en trevlig villavslutning! Vi kommer att göra en sista båtutfärd för i år med makens egendesignade och tillverkade båt. Bilden är tagen i somras då vi var på en dagsutflykt till Mässkär/ Jakobstad.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>